Hoće li Emiraćani doći u Požegu

Bez autora
Sep 02 2013

Predstavnici kompanije "Al.Rawaved" iz Abu Dabija zainteresovani su za saradnju sa fabrikom Budimka AD u restrukturiranju. Prema rečima direktora te požeške fabrike, Đorđa Stevanović, Emiraćani su posetili fabriku i obišli pogone preduzeća kako bi se upoznali sa prerađivačkim i proizvodnim kapacitetima. Sa predstavnicima kompanije iz Abu Dabija, koji su uzeli biznis plan, dolazili su i nadležni iz Ministarstva finansija, međutim, još nije sklopljen bilo kakav ugovor, naveo je Stevanović i izrazio očekivanje da će u budućem periodu biti postignut dogovor o strateškom partnerstvu. Međutim, kao jedan od velikih problema on navodi neefikasnost administracije i odsustvo saradnje sa državom. U februaru mesecu podnet je zahtev za izlazak iz postupka restrukturiranja, imajući u vidu činjenicu da je počeo oporavak Budimke. Fabrika je pozitivno poslovala u prethodne tri godine, a sve proizvodne linije, osim za preradu mesa, su osposobljene.

Hoće li Emiraćani doći u PožeguPredstavnici kompanije "Al.Rawaved" iz Abu Dabija zainteresovani su za saradnju sa fabrikom Budimka AD u restrukturiranju.

Prema rečima direktora te požeške fabrike, Đorđa Stevanović, Emiraćani su posetili fabriku i obišli pogone preduzeća kako bi se upoznali sa prerađivačkim i proizvodnim kapacitetima.

"Sa predstavnicima kompanije iz Abu Dabija, koji su uzeli biznis plan, dolazili su i nadležni iz Ministarstva finansija, međutim, još nije sklopljen bilo kakav ugovor", naveo je Stevanović i izrazio očekivanje da će u budućem periodu biti postignut dogovor o strateškom partnerstvu.

Međutim, kao jedan od velikih problema on navodi neefikasnost administracije i odsustvo saradnje sa državom.

"U februaru mesecu podneli smo zahtev za izlazak iz postupka restrukturiranja, imajući u vidu činjenicu da je počeo oporavak Budimke" , istakao je on.

Fabrika je, kako kaže, pozitivno poslovala u prethodne tri godine, a sve proizvodne linije, osim za preradu mesa, su osposobljene.

"Ugovorili smo izvoz pekmeza sa nemačkom kompanijom u vrednosti od milion evra samo za ovu godinu", rekao je Stevanović, dodajući da ovo požeško preduzeće proizvode plasira i na tržištima Belgije, Poljske, Holandije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova i Metohije.

Pored prerade i proizvodnje, Budimka se jednim delom bavi i primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

"Pre dve godine na našem imanju zasadili smo oko 10 hektara jabuke, a poseban akcenat stavili smo na zdrav sadni materijal i sortiment koji smo prilagodili mikroklimatskim uslovima", navodi Stevanović.

Budimka je osnovana krajem četrdesetih godina prošlog veka. Razvijala se sve do 1990. godine kada počinju problemi koji su, kako se verovalo, završeni 2008. godine privatizacijom, koja je, medjutim, raskinuta 2010.

Fabrika ima 120 radnika, a bavi se proizvodnjom marmelada, džemova, sokova i povrća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik